header

Test av Primus Omnifuel - Vintertid

2012.2.4

Nu har jag äntligen testat mitt Primus Omnifuel kök i kalla förhållanden, dvs på min balkong i -15 grader. Omnifuel kan som bekant bränna både gas och en rad olika flytande bränslen. Gas är väldigt smidigt för det är enkelt och helt kladdfritt. Men med kylan så tappar gasbehållaren tryck och blir svårare att nyttja. Jag har valt att köra på Primus PowerFuel som är en petroleumblandning, förmodligen likt ren bensin. Det är en så kallad white-gas som jag tror rankas som nummer två i renhet. Omnifuel har nämligen tre olika munstycken man kan byta mellan.

  • Största hålet är för gas.

  • Mellan (0.37 mm) är för bensin.

  • Minsta är för fotogen/diesel.

Viktigt med flytande bränslen är att först förvärma köket. Bränslet är flytande men när det kommer ut ur munstycket så ska det vara förgasat för att det ska bli en bra låga som går att använda. Om inte köket är förvärmt så kommer bränslet ut i flytande form och det hela liknar mer en liten eldkastare (det blir en stor gul låga istället för den lilla blå). Men är materialet varmt så hinner bränslet förvärmas innan det når munstycket och det kan kommer ut i gasform. Man förvärmer genom att släppa ut bränsle ett par sekunder och sedan tända eld på det.

Problemen som jag upplevde var att köket slocknade efter ett tag. Anledningen till det tror jag var att köket behöver "feedback" i form av en kastrull över sig och i mitt fall även reflektorer under och runtom. Har man inte det så verkar det som att köket svalnar av när värmen bara går rakt upp och iväg. Här får gärna någon med mer erfarenhet av köket kommentera om det är något jag missat. UPDATE: Snåla inte med mängden vätska för förvärmning, då går det bra. Så fort kastrullen var på plats var lågan stabil och inom tre minuter var vattnet varmt, jag ökade successivt lågan och det kokade efter ytterligare några minuter. Kör man på full fart från början så går det givetvis fortare.

Omnifuel ska vara ett av de mest robusta köken - det var därför jag köpte det -  för jag vill inte vara utan möjlighet till värme när temperaturen går ner mot 15 - 20 minusgrader ! Jag har hämtat infon från Primus officella video för Omnifuel: http://www.youtube.com/watch?v=7cMX0Hc-AUg