header

Reflektioner över att bo i skogen

2012.2.14

Först och främst måste jag säga att det här verkar slå an en sträng i många människor. Det är ingen ny idé att bo i skogen. Det är fundamentalt. En skidåkare jag pratade med under veckan förde på tal att för bara några generationer sedan så bodde alla i skogen. Men nu bor ingen i skogen. När någon frågade varför jag skulle bo i skogen så hade jag inget konkret svar på det. Jag visste bara att jag måste det. Därför tror jag att det är instinkt. En sådan som finns i oss alla. Den slutsatsen drar jag från alla de uppmuntrande kommentarer och meddelanden jag fått under tiden. Jag tror att många fler skulle behöva bo i skogen.

De tre första nätterna var magiska. Den kontrasten och känslan av att vara mitt ute i vintern var obeskrivlig. Jag kommer alltid minnas vissa saker. Jag kommer alltid att räkna mig till de som vet vad månen säger till den som lyssnar. Men jag kommer aldrig kunna återge det i ord.

Det var väldigt mycket jobb. Logistik. 3½ timme till jobbet från att jag vaknade. Gör jag något liknande igen så vill jag minimera den tiden. Delvis genom enklare tält. Delvis kortare bilresor. Gör man detta på sommaren så blir det automatiskt mindre utrustning och mindre omständigt. Kanske kan man ta cykeln direkt från kontoret och ut i skogen...

Jag åt rätt bra tyckte jag, gröt på morgonen, valfri lunch i stan, Real Turmat på kvällen. Mellan onsdagen och måndagen gick jag ner 1.6 kg. Jag ska erkänna jag känner mig i bra form nu. Skidåkandet, pulkasläpandet och det ständiga fixandet.

Att komma tillbaka hem var inledningsvis skönt, bekvämt var det. Men det har snabbt övergått i en saknad. Jag känner att den där nyfikna skogsblicken har bytts ut till den mer slöare och ointresserad variant. Jag ska inte avrunda det med en knorr denna gången utan vara helt uppriktigt med att säga att i skogen lever man mer. Livet är längre. Djupare. Tråkigare. Tråkigt! Jag har inte haft tråkigt sen jag var liten...

Jag älskar att arbeta. Om det går att kombinera skogslivet med arbetet på ett effektivt sätt då kan man ha nyckeln till ett riktigt, riktigt bra liv. Tänk att få varva den abstrakta moderna världen med den tidlösa fundamentala. Jag blir tårögd av bara tanken...

Tack alla för alla glada tillrop på vägen. Om du undrar över något så är det bara att maila...

Thomas