header

Expedition - Sylvass (Sylarna och Helags)

2012.7.7

Expedition Sylvass har vi gått och grunnat på sen i fjol när jag fick följa med Lukas hans sambo Sofia till Abisko/Kebnekaise. Det var för övrigt min första kontakt med vildmarken. På den resan var Sofia i femte månaden och nu när Eskil är till världen blir det bara jag och Lukas den här gången på expedition Sylvass.

Vi utgår från Storulvån och går söderut. Vi vill hinna med toppbestigning först på Sylarna och sedan på Helags innan vi vänder norrut igen. Vi ska anlända Storulvån med bil söndag lunch är det tänkt. Så här går vi:

  • Storulvån - Sylarna: 16 km. Vi försöker ta oss så nära fjället det går innan vi slår läger.
  • Sylarna - toppbestigning. Storsylen 1762 m.ö.h. Det ska gå på 6-8 timmar med tid för kontemplation.
  • Sylarna - Helags. Ska vara lättgånget.
  • Helags - toppbestigning. 1796 m.ö.h. Det finns de som avgudar Helagsfjället - vi vill också.
  • Helags - norrut till Gåsen. Vänder tillbaka igen, men tar givetvis en annan väg.
  • Gåsen - Storulvån.

Förberedelser och utrustning

Jag har aldrig varit överdrivet prylintresserad, men när det kommer till vildmarksutrustning har jag närmast utvecklat ett beroende. Jag förnekar inte det iallafall. Den här veckan har jag varit på XXL fyra gånger och handlat, på AddNature två gånger, på Norröna två gånger, på Naturkompaniet två gånger, på Alewalds en gång.

Av en slump hamnade jag också på Tältcentralen, hade ingen aning om att de fanns. De verkar ha riktigt bra tält till bra priser med egentillverkning. Några saker jag kompletterat med inför den här resan:

Vädret

Fram till igår vägrade vi att kolla prognosen. Vi tar det som det kommer och vi är jäkligt hårda liksom. Men Lukas hade fått lite hintar från kollegor och jag kollade då vädret. Regn dygnet runt hela veckan. Om det konstant regnar så blir det en total pina och allt kommer tillslut vara blött. Lukas ska investera i en tarp som är ett regnskydd man spänner upp. Väger två kilo. Men kan vara skillnaden på komplett misär och att det funkar. Att laga lunch i spöregn är inte helt ok. Vi har ikväll laddat med grillat. Gör en tidig kväll för att sedan kl 03.00 söndag morgon bege oss uppåt.

Inte ett öga torrt.... (bild fr SMHI)