header

Problem med solcellerna

2013.4.25

Jag har fortsatt att utvärdera solcellspanelen jag köpt från Bix, USA. Den ska fungera även i skugga och ladda upp batteriet över 10 timmar en vanlig dag fick jag veta. Jag har nu testat att ladda på balkongen i tre dagar. Det varierade från riktigt dåligt väder med regn och moln till sol emellanåt. Men visst på balkongen rådar alltid en viss skugga så det kan vara ett ganska orättvist test. Men i skogen kommer det också vara perioder av riktigt dåligt väder och träd som skuggar.

Batteriet laddades upp till 10% på de tre dagarna det fick ligga där. Inte 25% som jag trodde i mitt tidigare inlägg. Min vän, ständiga bollplank och realistiska motpart Lukas la som bekant fram idén att ha ett extra bilbatteri i bilen som jag varannan dag går till för att ladda upp mitt externa batteri ifrån. Med ett bilbatteri på 100 Ah så klarar jag mig väldigt länge innan jag måste ladda upp det från generatorn igen. Det är en realistiskt och fungerande idé. Men det skär i hjärtat att jag inte kan frigöra mig mer från oljebehovet än så.

Genom Primus kom jag i kontakt med ett annat solcellsföretag, Brunton, de har riktigt kraftfulla solpaneler, det tål att undersökas. Bland annat en på 62 W som bara väger 1.5 kg, det ska gå att koppla ihop två stycken för att få den dubbla effekten. Det låter intressant. Återkommer med utvecklingen om Bruntons grejer.